Vi börjar detta med att be om ursäkt för en väldigt dålig uppdatering under helgerna. Sedan jag postade något här sedan har det hunnit vara västerländsk jul, Nyår, Rysk Jul, ryska gamla nyåret. En radda helger med början den 24 December och slutade den 13 Januari. Men nu är vi tillbaka och rullar. För ett par dagar till.
Sedan förra inlägget gjordes har det hunnit hände en del också. Ett par dagar före Västerländska julen vaknade vi nämligen här och det var vitt ute på marken. Säkert en centimeter eller kanske två. VItt och vackert var det. Även om det var tydligt att de gröna gräset som ännu levde och frodades inte riktigt var redo för den snön ännu. Dock så han den försvinna på ett par dagar och allt var åter brunt och fint, som vanligt i Rostov.
Men sedan började det bli lite kyligare. Dundrade till med minus 10 för knappt två veckor sedan. Kallt så det förslog. Höll i sig över helgen och genom veckan då det låg kring 5-10 grader minus hela tiden. Lite snöflingor dalade ner som ett fint puder på marken också.
Men så gick en vecka med mer blygsamma temperaturer. Ett par stycken grader kallt. Det var allt. Lagom om du frågar mig. Men så... Igår var det tisdag. Då slog kylan till mot Rostov och vi kunde se fram emot en dag med 16-17 grader kallt! Brr! Det fortsatte även idag, en dag som är strålande vacker med solsken. Men ack så kall, 20 grader kallt i morse. Kanske "bara" 18 nu. Sitter framför datorn, i det rum som brukar vara det klart varmaste med t-shirt, långarmad varm tröja samt en kofta för att inte frysa. Och på fötterna ett par rejäla ryska raggsockar. Huvva. Dessutom är det i regel mycket fuktigare luft här än i Sverige i allmänhet och Umeå i synnerhet vilket gör att kylan känns än mer påtagligt. Dock lite kul att känna igen den där känslan av att näsan liksom fryser ihop när man andas in... Då vet man att det är kallt. Innan jag klagar mer skall jag dock ta i akt och berätta att en av de andra studenterna här, från Krasnojar-regionen (Sibirien, ungefär i mitten mellan Uralbergen och Bajkalsjön), berättade att för ett par dagar sedan hade de haft mellan 45 och 48 grader kallt där hon bor. Helt plötsligt kändes 20 grader ganska behagligt.
I övrigt har saker och ting flutit på. Julen har kommit och gått och nyår likaså. Det man kan notera är att 24/25 December inte alls är helgdag här, även om det numera firas än del. För ryssarna här märktes det dock att det inte var så mycket stor högtid. Det man också noterar är att nyåret är så väldigt mycket mer här än i Sverige. Det är nyåret som är det stora. Nyårsgran, nyåersklappar, nyåerstomte och så vidare. Och överallt i stan kan man finna frasen "С новым годом!" (ordagrant "med nytt år", men motsvarar Gott Nytt År på svenska). Intressant. Förklaringen ligger i att under sovjettiden var julen bannlyst då det var en sådan där kristen högtid och det gillas inte av lagen, eller Stalin. Då är nyåret bättre, det har ju inget med religion att göra, tänkte man.
Sedan kom den 7:e Januari vilket är den ryska julen. Den dag som är helgdag och som är den dag då Julen traditionellt firats i Ryssland, när man firat jul, vilket var före revolutionen 1917. Då gick man nämlingen ännu efter den gamla Julianska kalendern och enligt den infann sig den 25 December den dag man med den moderna gregorianska kalendern hittar den 7:e Januari. Efter revolutionen bytte man kalender och således blev julen den 7:e Januari. Som en parantes är det öven därför man talar om Oktoberrevolutionen, som med dåvarande kalendern var i Oktober men som med dagens kalender inföll sig i November.
Och har man Julen den 7 Januari måste ju logiskt nog nyåret komma efter. Därför har man den 13 Januari "Gamla nyåret". Den dag då det blev nytt år med Julianska kalendern vill säga. Förvirrat? En smula, men med detta får vi fyra stycken festligare högtider istället för två. Dubbelt upp!
Beträffande det jag faktikst gör här, studerar på en Bibelskola/Lärljungaskola, så har vecka efter vecka flutit på vilket gjort att vi nu finner den sista lektionsveckan! Sista veckan innan vår praktik, eller Outreach, börjar. En outreach som kommer föra oss på olika håll runt om i Rostov Oblast, det vill säga Rostovs län eller nåt i den stilen. Rostov med omnejd helt enkelt. Första veckorna, två troligen, för oss till en by/stad/håla ca fyra mil härifrån, åt Azovskasjön till. Där kommer vi arbete med en kyrka och ha verksamhet för barn och ungdom i denna by. Vi kommer även bo på plats där borta. Hur det blir med tillgången till dator därborta är ju en smula oklar, så räkna med att det blir lite av Erik såväl på blogg som på Apberg som E-post de närmste veckorna med start måndag 23 Januari. Och likaså telefon, så känner någon för att tala med mig så har ni denna vecka på er att slå en signal.
Sedan tar jag tillfället i akt och tackar G. Wiklund för kommentaren på förra blogposten! Kul att höra lite hur jazzscenen mår där uppe i norr!
Och i anslutning till det passar jag också på att säga att jag hittade en stor skivaffär i helgen med en jazzavdelning. Där fanns jazz. Rysk jazz. Jazz från Rostov! Ojoj vad bra somliga låtar där är! Så om någon skulle få tillfälle att lyssna på Igor Butmans Kvartett [Квартет Игоря Бутмана], ta chansen! Det svänger rejält i nån slag klassisk Hard-Bop-stil. Rysk Jazz är hett med andra ord. Dessutom har han slängt ihop den lysande låtiteln "Всё будет хорошо" (ungefär "Allt kommer blir bra"). Bara en sån sak.
Och med det tackar jag för denna blogpost och önskar läsare ett fortsatt Gott Nytt år och allt sådant. På återhörande!
18 januari 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej!
Vi läser i tidningarna här om att det är kallt i Ryssland och att man sparar på elen, så pälsa på dig du!
Här är det -7 nu och solen bryter igenom och lyser på det millimetertjocka snölagret vilket gör att det är är riktigt fint ute. Men varmt o skönt är det inne!! Ha det gott!
morNilla
Skicka en kommentar