22 juni 2008

Säg tunnelbana

Söndag, annandag midsommar och hög tid för blogpost!

En blogpost fylld fylld med ämnen av alla lika hög intressitans. Vi lovar Subway, IKEA och Danmark i skön blandning.

Men vi börjar med Subway! Den många gånger omnämnda kedjan har jag för första gången besökt och kan ge er en fullständig rapport. Subway ligger alltså i det stora köpcentret MEGA där IKEA annars är den största tilldragelsen och passade undertecknad på att dinnera för en dryg vecka sedan. Och till det yttra var väl allt som vanlig. Ställa sig i kö, välja sört, välja bröd. En Италянский БМТ, eller Italian BMT som den brukar kallas i väst, valdes och till det ett parmesán-orgeanabröd. Inget konstigt så här långt alltså. Eller ja, lite udda är det väl med personal som är närmare 60 än 16, men det må väl vara. Så kom vi till avdelningen grönsaker. Jag blir frågad om jag ville ha alla grönsaker och Erik svarar lydigt ja. Men sen kommer det intressanta! Eftersom undertecknad är lite osäker på exakt vad dressingarna kallas på ryska så frågar han om de har nån het sås. I förhoppningen om att det ledde mig till det som i Sverige kallas ”hot sauce”. Men uppenbarliga finns det lite olika sätt att förstå det. För det som tanten som var närmare 60 än 16 gav mig var först rikligt med Senap, och efteråt kom frågan om jag ville ha majonäs också. Jag sa ja.
Nästa intressanta företeelse var att när smörgåsen var färdig och inslagen och allt la tanten hela subway-paketet i micron och värmde en sväng!

För att sammanfatta det var Subway i Rostov precis som hemma fast annorlunda. Och med sitt tydliga stänk av (pre-IKEA) Rostov förstås; Man tar i från tårna för att vara västerländsk men det räcker liksom inte riktigt hela vägen fram. Sedan verkar konceptet Smörgås, kaka och dricka inte finnas här. För nån kaka fick jag aldrig. Och blev aldrig tillfrågad om jag ville ha nån heller. En annan sak var priset, ca 140 rubel landade en halv subway-smörgås på. Det är nästan 30 rubel mer än en BigMac med cola och pommes frittes på McDonalds.

Sammanfattningsvis ger vi Subway 3 Leninordrar av 5 möjliga. På plussidan finner vi att det faktiskt smakade gott. På minussidan kommer senapen och det relativt höga priset.

Nästa intressanta iaktagelse som jag kan berätta om är det som jag berörde i förbifarten någon blogpost tillbaka, nämligen busspriserna. För sedan någon vecka tillbaka ha nu priset för en bussbiljett stigit till 9 rubel och 8 rubel för spårvagn och trådbuss. En 30%-ig höjning av busspriserna med andra ord. Detta kan med fördel för ses i skuggan av att när eder bloggare första gången besökte Rostov kostade bussarna 5,50 rubel. Nästan en fördubbling alltså.

Sedan har vi förstås den obligatoriska avdelningen med suspekta händelser i största allmänhet. Som att när jag vandrade runt på MEGA fick jag syn på en man bärandes en röd-vit tröja. Men inte bara vilken tröja som helst, utan en sk. Kamelåså-tröja. Det var en röd t-shirt med ett vitt kors på, och i korset stod det ”Danmark”. Så nu är ju frågan, var det en rysk Danmarksupporter vi såg så här i EM-tider? Eller tyckte han att rött och fint gjorde sig bra och ihop och kunde inte bry sig mindre om vad det som stod på tröjan betydde? Till saken hör att det stod ”Danmark” och inte ”Denmark” som på engelska. Så var det en dansk tröja som letat sig vägen ner till Rostov? Eller, eller eller, kan det vara så att det finns danskar i stan? Denna blogg har ju tidigare rapporterat om att undertecknad har mött danskar, men såvitt jag har vetat om har det varit danskfritt har sedan snart två år.

Vet nån läsare något mer i denna djupt intrikata men ack så intressitans-fyllda fråga får ni gärna höra av er.

I ;vrigt upplevde Rostov t ett skyfall som översvämmade halva buss/järnväggstationsområdet tidigare denna vecka. Översvämning sa Bill. Svämmning över så Bull.

Och där nånstans får vi sluta och säga tack och på återläsandes! Erik lovar att återkomma inom kort med bl.a. en spännande Midsommarspecial från Rostov!

Håll ut!


1 kommentar:

Hanna sa...

skrattar inombords ang subway... gott med micro-varm senap? och ryska subway erbjuder ju självklart majonnäs också... haha. charmigt är det, det här med multinationella kedjor.