14 juli 2008

Att majonäs eller inte, det är frågan

Mmmm. Smaka på den bokstaven. Rund och fin i smaken. Mjuk men ändå distinkt.

Precis som som Majonäs! För det är vad denna blogpost handlar om. Majonäs.

För lika ovanligt som majonäs är i Sverige, lika vanlig är den här. Och lika illa som den smakar i Sverige, lika ljuvligt smakar den här. Och lika få märken och sorter som det finns i Sverige, lika många sorter och märken finns det här.

5 minuter från där jag bor finns ett snabbköp. Magnit. Den är inte stor, nog inte större än en en större bensinstation i Sverige. Men en sak finns där. Det finns majonäs! Inte två sorter. Inte 12 sorter. Utan 22 sorter!Vi talar 22 sorters majonäs! Några av de längst till höger i bild är inte majonäs, utan istället några såser av annat slag, men å andra sidan fattas några av sorterna längst ner på hyllan. Ifall nån vill kontrollräkna.

Och lika få som det finns användningsområden för det i Sverige, lika många finns det i Ryssland. Kokt potatis, nog kräver det sin majonäs. Och stekt potatis med så klart. Och blir inte köttet godare med lite majonäs till? Och sallad? Javisst, visst behövs det majonäs i salladen! Och är inte brödet till maten väldigt tort? Majonäs ordnar saken! Övriga användsningsområden är, men inte begränsat till, pelmeni, korv, makaroner, fisk och bovete.

Majonäs var dagens ord alltså. Vidare kan vi berätta att, om vi får tro de världsomspännande datornätverkens uppgifter, så är Ryssland en av de få ställen i världen där det säljs mer Majonäs än Ketchup.  Bara en sån sak.

Majonäs. Vilken ord!

Frågan vi alla då ställer oss: Varför smakar den ryska majonäsen så mycket annorlunda, och så mycket bättre än den svenska? Wikipedia vet!

"Mayonnaise is very popular in Russia where it is made with sunflower seed oil which gives it a very distinctive flavor. "

Förklaringen ligger alltså i solrosfrön. Tro't den som vill.   

Med denna djupdykning i majonäshavets stora djup tackar vi för oss och säger att vi återkommer snart!


2 kommentarer:

jc63 sa...

världen är ju fantastisk och ryssland speciellt. alltid lika intressant att läsa vad som hänt i rostow

Hanna sa...

När kommer nya versionen: "Erik i Moldavien"?? :)