15 februari 2009

Chipsspecial!

Ny söndag, ny blogpost!

En post i matens tecken.

Vi börjar på en gång. För av alla världens drycker finns det väl få av sådan hög kaliber, sådans pondus, sådan kvalitet och sedan klass såsom Coca Cola. Eller Cola-dryker i allmänhet skulle vi kunna säga. De flesta känner till Coca Cola och Pepsi Cola. Kanske någon även nämner Cuba Cola och är läsaren riktigt nostalgisk säger han kanske även XL Cola.

Jag säger: Glöm det.

Det heta inom Co(o)la-drycker är ingen av de nämnda. Det har kommit en ny kung!

Damer och herrar, järnabönder, kretensare, moldaver, finlandsvenskar och ryssar. Låt mig presentera för er Кола Нова [Kola Nova]!Nova Kola, för att göra det enklare för icke "rysk"-språkiga läsare, är vad världen talar om. Det är Cola-sorten från ett Ukrainsk bryggeri som letat sig in i mörkaste Moldavien. Och det kan man ju inte gärna vara emot. Bara en sådan sak att de tar upp den fina gamla traditionen med 0,5-litersburkar! En utmärkt storlek som jag aldrig kommer förstå varför Coca Cola övergav. Sedan är det ju en stilig design på burken! Silver och låtsas-ryska (dvs. ukrainska) i utmärkt kombination. Högsta poäng! Skall vi envisas med att påvisa något dåligt, eller låt oss säga mindre bra, med Kola Nova är det nog smaken. Den som minns den gamla hederliga Signum-colan från sent 90-tal och tidigt 00-tal förstår hur smaken är. Inte dum, men inte vidare cola-lik.

Men vad spelar sådana detaljer för roll?

Jag utnämner Kola Nova till östeuropas andra bästa Cola. Endast slagen av Vitrysslands Bela Cola!

Och jo, Kola Nova betyder Kola Novaja. Ny Cola. Genialt namn!

Att skriva om Cola utan att nämnda chips gör ju inte mycket sinne, så låt mig därför ge er en lite introduktion i Moldaviens chips utbud.

Till att börja med finns såklart det allestädes närvarandes Lays chips. Dyrt och gott.
Likaså finns Pringles. Dyrt.
Även Estrella finns. Dyrt och gott.

Men så finns det de lite mer... Låt oss säga exotiska chipssorterna. Såsom Coop X-tra. Ja. Svenska budget coop x-tra. Blåvit om man så vill. Coop X-tra säljer för den delen även pommes frittes och toalettpapper här. Men det det får bli en annan bloggpåst.

För jag vill ger er Rainbow Chips, eller om man så vill Maustetut ja poimetetut perunalustut!Kanske moldaviens hetaste chipsmärke?Eder bloggare må vara halvryss i Moldavienexil, men inte mer än att han kan se finnesen med lagom. Där X-tra-chipsen är billiga. Men inte mycker mer. Och Lays är dyra, men goda. Där. Där finns Rainbow! Lagom billiga, lagom goda!

Men varför skriver han några rader på obegriplig urikiska däruppe, vad är det för stöll, frågar sig troligen inte alla men väl de flesta läsare.

Jo. Rainbows chips är från Finland!Måhända tillverkade i Belgien. Må den so har ögon att se med kan beskåda den klassiskt finska tvåspråkiga baksidestexten med information om såväl ainesosat som ingredienser. Om Finland kan sägas mycket, men göra dugliga chips till vettiga priser, det kan de!

Tack för det Finland!

I en annan post skall jag recensera de finska flingorna, pommes frittsen, fiskpinnarna och matoljan.

Eder bloggare lämnar er med det, men tänker försöka att nart återkomma med rapporter från Moldaviska melodifestivalen och hur Moldaver tokfirar den den helige Valentins dag!

På återläsandes!

3 kommentarer:

Lina sa...

Haha! Ja, nu vet jag ju iaf vilka chips jag ska satsa på framöver! Jag har för övrigt kommit på att jag för första gången i mitt liv kommer att kunna rösta på Sverige i Eurovision! Vi borde bilda en svensk hejaklack för att hedra vårt fosterland och det helt säkert kassa bidraget, haha. Ha det fint!

Hanna sa...

Det var nog Rainbow-produkterna som gjorde att Moldavien kändes som hemma... Nästan skrämmande mycket! Men varför hyllmetrar av just havregryn och frukostflingor? (kolla förresten in foton längst ner: http://rassija.wordpress.com/2008/03/)
500 m från mitt hem här i H:fors finns förresten "Eestin herkut" ("Estlands delikatesser"), som säljer exotisk gourmetmat, som pelmeni och Sadochok!

Per sa...

cola i alla ära, men hur ser det ut på fanta äpple-fronten?