3 februari 2009

Tågspecial!

Så kommer den äntligen, den utlovade tågposten!

För det var så att den 31 januari, nådens år 2008, satte jag mig på ett tåg som via stop i Kiev skulle ta mig till Rostov, Ryssland. Min gamla hemstad.

Och det intressanta med det låg i två saker. 

1. Första gången jag får erfara den moldaviska tåg.

2. Jag åkte på nyårsaftonen. Den största av alla ryska högtider. Den som är ungefär som Jul och Midsommar tillsammans för oss svenskar.

Och vi börjar med punkt nummer ett. Moldaviskt tåg. Och om det finns bara positivt att säga! Eder bloggare ger spontant 4 kalasjnikovs av 5 möjliga till det moldaviska tåget. Klart bättre än både ryska och ukrainska tågen när det gäller att vara rent, snyggt och "trevlig" personal ombord.

Bjuder på en liten bild som illustration: 

Så här fint ser det alltså ut när sängen är bäddad.  Lite annat än det tråkiga vit-blå-randiga ukrainska/ryska lakanen. Lägg även märke till duken på bordet som skymtar till höger i bild.

Om vi går vidare i vår dokumentation över de moldaviska tågen kommer vi förr eller senare till alla tågs akilleshäl. De må vara fina i det yttre men det är detta som avslöjar hur fint det egentligen är. Eller inte. Vi talar om tågtoaletten!

 


Och som ni kan se av bilderna var det fantastiskt tjusigt!

Som bild nummer ett avslöjar finns sådan lyx som sittring, ett rent golv och tillochmed en görarenttoalettenborste. Bild nummer två visar handfatet och även där kan vi notera lyxatterialjer som de ryska och ukrainska tågen knappast kan våga sig på. Närmast i bild syns en luktspraysburk, för att ge en friskfläkt av väldoft på toaletten. Något som syns lite sämre är behållaren för tvål. Ja, alltså inte en tvålkopp i plåt med en mer eller mindre otrevlig vit(efter en tids resande mindre vit) tvål i, utan en högst modern behållare för flytande tvål! 

Fantastiskt. Och det skall påpekas på en gång att vi alltså färdades med platskarta, dvs. den billigaste 3e klassbiljetten.

Det enda som kan tyckas lite negativt var väl att tåget tog 16 timmar på sig att färdas de 50 milen till Ukraina. Å andra sidan finns det väl ingen anledning att jäkta fram i livet.

...men, säger nu den trogne och minnesgode läsaren. Vitryssland då, du har ju faktikst åkt tåg där med, fortsätter samme läsare. Jo. För två år sedan, när den stora Ryssland-Ukraina-Vitryssland-turen gjordes åkte jag mycket riktigt med vitryskt tåg. Och det skall sägas, att är det något tåg som kan mäta sig med de moldaviska är det just de vitryska.

Nu skall jag väl tillstå att minnet sviker en aning kring detaljerna, men jag tror mig ändå påstå att Moldavien vinner tågbataljen tätt före Vitryssland tack vare luftsprayburken och tvålbehållaren.

Den stora östtåglistan ser alltså ut som följer:

  1. Moldavien
  2. Vitryssland
  3. Ukraina och Ryssland, som där får dela på 3e-platsen.

Gällande punkt 2, nyåret, som blev det något av resans anitklimax. Från Chisinau järnvägstation tuffade tåget iväg med ca 5 person ombord i min vagn. När nyåret kom tycktes alla sova, inklusive Eder bloggare, och när jag vaknade till strax efter tolvslaget kunde inga tecken på firande observeras. 

Med det avslutar vi denna blogpost men ber att få återkomma framöver med intressanta poster om stigande salo-priser och en utläggning om vad Nova Cola egentligen är.

På återläsandes!

3 kommentarer:

Hanna sa...

Wow, jag är imponerad! Vilken lyx! Rentav hemtrevligt... mysigare än våra nordiska tåg t.o.m.? Airfreshener, plastsits... Har uppenbarligen rest bara med ukrainska och ryska tåg.

Ser framemot en Rostov-rapport också... :)

Anonym sa...

Men nog var det väl 31 december du for mot Kiev...

Anonym sa...

Oh! Jag röstar för tågen i Mongoliet. Renare, bättre service och till och med tv med dvd-spelare i kupéerna. Dessutom på vissa sträckor god, wokad mat.