30 december 2008

Nyårsposten

Gott Nytt År! C Новым Годом! La Mulţi Ani! З Новим Роком! He va ful gale gott nytt år eda!

Med det torde de flesta aktuella språken i trakten vara avklarade. Eftersom jul inte firas nämnvärt, åtminstone inte den 24-25 så tar bloggen tillfället i akt att helt ignorera den. Julen alltså. Däremot laddar den för nyår, som sig bör i denna del av världen.

Vad passar då bättre än en liten nyårssaga så här i dagarna? Det var en gång år 2007. I staden Chisinau fanns en borgmästare men också en president för hela landet. Och män av de kaliber skall väl allt ha en stor nyårsgran att sätta ut i stan så att undersåtarna kan se det.

Men då var ju frågan, när skall det sättas ut?

Lagom till den 24-25 som de nya idéerna om "jul" påbjuder, eller lagom till nyår, på gammalt fint sovjetmanér? En svår fråga att lösa. För att inte tala om hur viktig den är. Knappast en fråga man kompromissar kring i första taget. 

Och det gjorde de inte heller, utan Chisinau fick då äran att ha två granar. En som sattes ut vid den västerländska julen, och en som kom en vecka senare lagom till nyår.

Men så i år, nådens år 2008 hände något. Något stort. Landet tog ett stormkliv in i framtiden. Farbror president och farbror borgmästare enade sig och satta bara ut en gran! En fin gran lagom till den västerländska julen. Det är sådant som ger hopp för framtiden!Så här fint ser det därför ut på huvudgatan, Ştefan cel Mare. Eller som man lite mer old school kan kalla den, Leninskaja!

I kategorin övriga noteringar:

Ridande polis säger jag. Kanada och röda rockar säger du? Moldavien och svarta jackor, säger jag. Dessvärre har jag ingen bild på det. Men hästar, och poliser, var det som kom ridande längs med trottoaren en juldagseftermiddag.

Kallt. Jag citerar en känd svensk poporkester:

"Och skulle det bli någon hejd på regnet... kyla och snö i drivor, grattis!"

Först en månad med konstant regnande. Sedan på julafton kom det någon typ av aggresivt vit pulver, och nu är Chisinau vit. Och kallt är det. Bloggen säger "nej!" till Moldaviska vintrar.

I övrigt åker eder bloggare redan på nyårsafton österut för jullov i Rostov. Två dygn, två tåg, Tre lände tio timmar väntan i Kiev.  Eftersom den här bloggen har just tåg som sin specialitet lovar vi att återkomma med en fullödig rapport om de moldaviska tågens egenheter.

På återläsandes!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Privet!
Efter att ha läst igenom ALLA dina bloggposter vädjar två hängivna läsare, SKRIV MER OCH OFTARE!! Då vi har en liten inblick i det ukrainska samhället tycker vi det är extra roligt att läsa om dina bravader i Östeuropa!! Ha det fint!
//Hanna och Annie!

Erik Johansson sa...

Oj! Finns det någon som ägnat tid åt att alla läsa all dessa mer eller mindre begåvade blogposter, ja då måste jag ju göra nåt.

Lovar en tåg-special till helgen!