20 december 2008

Bloggpremiär!

Så är det äntligen dags. Dags för den första officiella bloggposten från Chisinau, Moldavien!

Erik beklagar att det dröjt en hel månad från att han fick internet i sin lägenhet tills första posten kommer. Men bättre sent än aldrig.

Iallafall. Denna blog som tidigare varit Rysslandsbloggen/Erik i Ryssland har nu som ni kanske redan sett bytt namn och blivit Moldavienbloggen/Erik i Moldavien. Detta av anledning av att jag i jag i slutet av juli tidigare i år flyttade ut från Rostov, Ryssland för att söka nya äventyr.

Och de äventyren hittades i Moldaviens huvustad Chisinau där jag sedan mitten av november finns på plats. Vad jag egentligen pysslar med här kan man läsa i presentationen högst uppe till höger.

Trots den blotta månaden jag har bott har det finns det en del att rapportera. Och jag börjar det som en toplista. Flipp och flopp i Chisinau, helt enkelt!

1. En sak som klart hamnar på plussidan är kollektivtrafiken. Medan busspriserna i Rostov skenade iväg mot nästan motsvarande 2,50:- landar en bussresa här på mer humana 80 svenska öre, eller 1 moldavisk Lei.

2. Juiceutbudet. Eftersom Moldavien inte gör mycket själva importeras det mesta från Rumänien eller Ukraina/Ryssland. Vad medför det? Jo att den fatastiska Oddeskij Sok från Ukraina går att köpa här med! Således kan jag avsnjuta jordgubbs-äppel-juicen varje dag om jag vill, istället för att som förrut varit hänvisad till att dricka den under besök i Ukraina.

3.Trafiken. För det känns spontant som att folk faktikst kör lugnare här än i både Ukraina och Ryssland. En förklaring kan vara att andelen Lada-bilar är färre. Och har man en finare bil är man förstås angelägen om att inte kladda ner den med människodelar.

Och så minussidan.

1. Koreaner. Eller snarare bristen på koreaner. Kanske inte så mycket sydkoreanska sådana som ryska koreaner. Förvisso går det att köpa koreanska morötter, men igen bläckfisk eller andra rysk-koreanska delikatesser. En klar brist i detta land. Dessutom heter de som säljer morötterna inte Kim i efternamn. Gör om gör rätt!

2. Brist på rubel. Medan vi i ryssland använde bekväma ryska rubel för att betala med har vi här gått över till Lei. Och när ryska rubeln lätt räknades om genom att dela med fyra mostvarar en Lei ca 0,8 kr. Betydligt mer svårräknat!

3. Tjerniyj baton. Mat igen. Och visst tycks Moldavien ha mycket bröd av olika slag att sälja, men det verkar vara omöjligt att få tag på en vanlig hederlig Tjårniyj baton! Eller beliyj baton för den delen. Altså den mörka respektive ljusa varianten av standardtyperna av bröd i Rostov. Överlag verkar Moldaverna inte riktigt förstå sig på mörkt bröd.

...sedan finns en bubblare. Om den höre till flipp eller flopp är jag inte riktigt säker på dock. Är nämligen det alltid spännande sättet ta betlta på en buss. Under större delen av min tid i Rostov användes det sympatiska systämet att man betala när man klev av bussen. På slutet ändrades det och man betalade när man klev . I Minsk var systemet att man köpte bussbiljetten i kiosker och stämplade biljett själv efter man klivit på. Men varför vara som alla andra? Här har vi istället det fantastiska systemet att vi har en biljetttant som går omkring på den fullproppade bussen och tar betalt av alla och ger ut biljetten. Förvisso smidigt att få personlig service sådär på den plats man är. Men å andra sidan är det ohyggligt osmidigt att ha en, gärna rundlagd och kort, moldavska trängandes runt och ta betalt av alla. Tills jag vet om det är flipp eller flopp får den ligga kvar som en bubblare.

Så har vi i fått en genomgång av Chisinau och dess egenheter.

Eder bloggare ber om att få återkomma för fler iaktagelser vad tiden lider. Och med denna post förklarar jag Moldavien bloggen invigd och inbloggad!

På återläsandes!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevligt att det kom nåt på bloggen...
Och sånt som du inte nämnt om , som biljettanten på bussen!
mor

Hanna sa...

jag tror bestämt bussarna åtminstone i kiev hade biljettant. men minns speciellt moldaviska biljettanterna med rullen av 1-lei-sedlar i handen... :)
och ja vilken miss, ingen tjernij baton! ljusare bröd på mer sydliga breddgrader..?