2 september 2009

Leve Pridnestrovie!

Bloggen har uppstått, hurra hurra. Den lever, den lever, den lever än!

...Nu har den inte varit död. Men ivart fall sovande över sommaren. Men en dag som denna vaknar den till liv. Vad är då detta för dag, frågar sig horderna av läser som strömmat till? Är det Basshunter som spökar igen? Nej då. Är det den Moldaviska nationaldagen som skall ältas igen? Inte heller det, men det börjar brännas.

Och då skall jag inte göra lidandet längre, utan stolt förklara det genom att utbrista i ett stort:

Grattis på 19-årsdagen, Pridenstrovie!

För idag firar alltså den lilla landet som ingen, (bortsett från de stora nationerna Sydoesstien och Abkhazien), säger att finns, sin självständighetsdag! Och det är stort. Det är landet med Europas största Leninstaty. Det är det landet där parlamentet kallas för Högsta Sovjet. Och landet där Rumänska fortfarande skrivs med kyrilliska bokstäver. Och landet där presidenten, älskad av sitt folk, går runt på gatorna som en vanlig man.

Ett sådant land måste vi såklart fira!

Dessutom är Pridnestrovie landet alls vår Karl XII försvann till efter att ha fått pisk i Poltava. Till Bender. Landets utpost på västra sidan om Dnjestr, floden som skiljer Moldavien från just Pridnestrovie. Detta hände sig vid den tiden landet ännu inte hette som nu. Men ändå. Fortet där han hölls i förvar finns kvar, och används som militärbas fortfarande.

Dessutom hade landet dagen till ära besök av höga företrädare för Ryssland, SydOssetien och Abkhazien. De intygade alla att Pridnestrovie är ett fantastiskt land med ett fantastiskt folk och en fantastisk ledare. Och tre statsföretärdare kan ju inte ha fel! Dessutom berättade Smirnov själv att även om Ryssland och deras käre Medvedev bara nämnde just Abkhazien och SydOssetien när de erkände dem som självständiga länder, så förstår ju vi, Pridnestroviebor, att det var menat till oss också.

Så kan det gå när det är party i ett obskyrt öststatsland de flesta inte ens säger att är ett land.

Men eftersom bilder säger mer än ord, påstås det. Kommer en bunt bilder från festligheterna... sen.

På återläsandes!

2 kommentarer:

Kalle Kniivilä sa...

Snygg ny layout! Någonstans borde jag ha ett par foton från mitt besök i Dnestrepubliken 1991, om jag hittar dem så tar jag och läggar ut dem...

Erik Johansson sa...

Tackar. Fast inte har väl layouten ändrats det minsta den senaste året iallafall?