2 december 2006

Tomten är lite sen, han har fått problem...

Håll i hatten, Erik bloggar igen, redan efter en knapp vecka!

Vad finns att berätta? En beprövad fråga, om en säga.

Till exempel att det regnar idag, att jag har lagat Borsjtj och att afrikaans är ett underligt men intressant språk. Men vi tar det i ordning.

Vädret, alltid lika intressant. Eller ointressant om man vill så. Hur är det då? Jodå, har varit en grå vecka må man säga. Reng, grått och disisgt. En klassisk Rostov-höstvecka med andra ord! Trääälig om man så vill.

Så har denna vecka haft exotiskt besök på skolan. Lärare ifrån mörkaste Sydafrika! Fast just nu boende i Moskva och inte alls svarta, men ändå. Om dem kan man säga mycket, men det intressantaste Erik noterat är deras språk. Till att börja med deras engelska, som låter väldigt intressant. En accent att räkna med, kan man säga. En dos brittisk engelska. ”Kaaant”, ”Daaans” osv istället för ”Käänt och Dääns”. Till det lite tüsk stil på det hela, lite sådär Arnold om man tänker. Väldigt intressant! Detta om engelskan, men sedan har vi ju deras egna språk, deras första språk. Afrikans (med reservatin för stavning). Ett väldigt intressant språk! Redan från början när jag hörde de talas väcktes mitt språköra och tyckte, ja det var ju ett festligt språk. Fast efter att haft koreaner omkring sig bra länge har man vant sig vid det mesta. Det riktigt intressanta blir ju när det visar sig att svenska och afrikans bitvis är väldigt lika! Detta uppdagades då min finske vän, på svenska (med stark accent dock), säger någon enkel mening typ ”jag talar svenska” och det förstås av sydafrikanerna di två. Festligt! Visar sig vid vidare undersökning väldigt ofta vara likt svenskan, bara lite annorlunda betoning och accent. Smaklig måltid, ”smaklete maltaid” typ. Häftigt! Ibland tycker jag mig finna att det är ganska nära danskan, när det kommer till uttalet. Fast med sådana där tyska / holländska djupa ”ach”-ljud. Mycket faschinerande. Utan att ha läst på så mycket så vill jag minnas att språket skall komma från Holländskan ursprungligen, från det att holländare koloniserade Sydafrika nån gång då för 100+ år sedan. Och holländska och tyska är ju rätt likt, och tyska och svenska. Sedemera säkert uppblandat med engelska som också är officiellt språk i Syafrika. Och engelska och svenska har ju som bekant väldigt många ord gemensamt.

Så kan det gå om man åker till Ryssland!

Och just det... Lagade lunch häromdagen. Var i köket och radion står på. Rysk radio. Denna dag inga botar, men väl sportnyheter. Erik lyssnar inte så överdriver kondenserat men hör att de börjar nämna Sverige [Швеция] upprepade ganger. Hör även att de talar om boxning [бокс]. De talar ganska snabbt och Erik hänger inte riktigt med, så han frågan en rysk vän som star brevid va de talade om. Jodå. Mycket riktigt. Det de ryska sportnyheterna kunde berätta är att proffsboxning numera skall bli tillåtet i Sverige! Fick det konfirmerat genom Dn.se senare också. Faschinerande.

Mat är det kul att skriva om också. Frukost är en typ av mat som är jätterolig, kan man tycka. Rolig eller ej, frukosterade jag imorse. Eller närmare halvtvå på eftermiddagen, men ändå. Det intressanta var ju då hvad jag åt. Vi tar det från början att jag igår var förbi en sväng vid good ol’
Karl Marx-torget [Площад им. Карла Маркса], där finns en liten mataffär. Storleksordningen en liten konsumbutik / stor bensinmack. Men det skojiga med den är att de har ett rikt utbud av ickeryska varor; Dumle, Geisha mm i godisväg. Men det jag köpte där igår var inte godis. Utan svenskt knäckebröd! Vasabröd för att vara exakt! Made in Filipstad! Fanns ett ganska riktigt utbud av olika sorters hårdbröd. Vasa samt Leksandsbröd. Mitt val föll på Vasa Orginal, som jag tror det hette. Det var alltså det jag åt till frukost i morse. Svenskt knäckebröd med rysk mjukost av märket Jantarnij [Яаптарный] (som kostar ungefär 2kr/paketet) och till det O’boy! Nåja. Kanske inte riktigt O’ boy men väl chokladdryckspulver som blandas med hett vatten. Smakade helfint vill jag lova. Och jag som egentligen inte är så förtjust i hårdbröd... Men det var ju svenskt! Patriotismen ökar med avståndet, verkar det som.

Så har ett gäng viktiga och allmänt intressanta saker avverkats då. Vi går ju snart in i Julen också. I skrivande stund är 1:a Advent redan imorgon! Inget som ryssarna firar eller vet vad är dock. Det först dock diskusioner att göra en nordisk räd i form av att baka pepparkakor framöver här. Samt att spela adventssånger. Erik lovar återkomma på det temat längre fram.

Annars önskar jag läsarna en god och trevlig första advent, och säger på återhörande!
...en liten sak bara. Bloggen passar på att säga stort grattis till Martin som fyller år på söndag.
С днём рождения тебя, братка!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Сыр называется "Янтарь"
праавильно: С днём рождения, браток!
"Братка" - это по-болгарски

SamL the wise sa...

Vilka genomarbetade bloggposter du skriver. kanns som att l'sa en universitetsarbete. Hu som haver, God bless a G like you! Vi ses, vi h;rs om inte annat i himmlen!

Peace

Ps glom inte whoa och apan

Per sa...

att den här bloggen lever. att ebermann över huvud taget lever. hur står det till med rymdfebern i rostov? här är den på topp

Anonym sa...

hej, jag är från taganrog och mycket glad att ni vet var det ligger! woo-hoo!