17 maj 2009

Melodifestivalsbonanza

Eftersom förra blogposten tog upp det norska bandet Sirenia och deras kommande uppträdande här i Chisinau känns det ju extra viktigt att nämna att Norge just vann i Eurovision Song Contest. Och framför allt, det var en Vitryss som vann! 

Eder bloggare såg nämligen tillställningen på vitrysk TV, eftersom moldavisk TV hade kommentatorer på något slags konstigt utrikiskt språk jag inte förstod (läs: rumänska). Tur då att Vitryssland fanns där som en stöttande axel att luta sig mot! Och då fick vi förstås veta att Alexander Rybak såklart är från Vitryssland och född i Minsk! 

Att sedan de vitryska kommentatorna höll hög klass och ägnade sig åt göra sig lustiga över de som vid röstgivandet skulle försöka prata ryska (med mindre lyckats resultat) gjorde ju saken bara bättre. Eller när valfritt land tackar så mycket för en bra show... "Jaha, ni säger det är en fantastiskt show men så ger ni bara 6 poäng till Ryssland!?". Stort. Fast den bästa kommentaren kom nog på slutet, när vinnaren på ryska tackar just Ryssland. Snabbt är kommentatorna där;

"Vadå tack Ryssland?? Vitryssland då? Vi gav ju er faktikst en 12a!"

Fantastiskt. Kvalitet. Sådant gillar vi! 

Och när det gäller musik och Norge så skall jag följa upp Sirenia spåret. För det är inte det enda av norsk musik som finns att lyssna på i Moldavien. För några dagar sedan uppträdde nämligen den stora artist Knut Eric Jensen här!

Norsk metall eller norsk klassisk piano? Det är frågan.


I övrigt konstaterar vi också glatt att Moldavien gjorde en god insats och fick två 12or och därför placerade sig bättre än bland annat Sverige. Med det säger vi grattis till Vitryssland och Moldavien och tackar för oss.

På återläsandes!

3 kommentarer:

Mitchenstein sa...

Hej Erik – tack så mycket för kommentaren! Har precis börjat läsa din blogg – mycket intressant. Jag bor på Färöarna (men är engelsman) och skriver min doktorsavhandling, men efteråt vill jag jobba några månader eller ett år (det beror ju på vad som är möjligt) som volontär för Frälsningsarmén, och helst i Östeuropa (det har jag alltid velat göra), och i går läste jag lite om Frälsningsarmén i Moldavien... Så det är jätteintressant att läsa om ditt liv där! Så jag är också glad att du hittade min blogg!

Mitchenstein sa...

Det är du! Okej, jag började läsa din blogg och såg att du tidigare hade varit i Rostov, och tänkte ’Erik i Umeå hade också varit där – kan det vara han?’ Jag försökte hitta en bild, men hittade ingen. Jepp, år 2004 var i Umeå och studerade :)

It’s a small, small world :)

Hanna sa...

Moldaviens bidrag var riktigt bra. Jag röstade på det, men kan ju tänkas vara rätt partisk...