9 juni 2009

Gatubrunnsspecial

Gatubrunnar lovade jag att skriva om, så här kommer en post dedikerad till detta otroligt intressanta ämne!

I Sverige är, åtminstone utifrån min erfarenhet, gatubrunnar en ganska trist historia. De syns knappt, märks knapps och är ingenting man någonsin behöver tänka på. Allra minst tänka på att de skall vara utan lock eller att locket skall ligga löst.

Och trots att denna blogg funnits i 3½ år och jag har hunnit med att bo och besöka på och många länder i öst har jag inte bara delvis lyckats vänja mig av vid mitt svenska tänkande. Att det finns gatubrunnar helt utan lock, och som därmed är livsfarliga, det har jag lärt mig. På avstånd. Dessutom brukar de ofta signaleras genom att man sätter en lång gren eller ett litet träd i hålet. Inga konstigheter alltså.

Men så finns ju den andra sorten. Den farliga sorten. Där allt ser ut att vara tryggt och säkert men där verkligheten är en annan. En sådan sort finns i staden Edineţ i nordligaste delen av Moldavien. En gatubrunn som ser så beskedlig ut, liggande där mitt i gatan, tryggt täckt med ett lock. Men icke. I själva verket är det en otroligt intrikat fälla för att fånga eder bloggare!

Och den sluga planen lyckades, åtminstone delvis. För när jag helt fridfullt kommer gående över gatubrunnen så flippar locket runt och jag faller i! Nästan. För som tur är har jag ju viss erfarenhet av olyckor i öst och lyckades undvika katastrofen. Istället lät jag smalbenet ta smällen mot kanten och föll således bara halvt ner. Jag kan därför med i kraft av denna erfarenhet å det bestämdaste avråda från alla sorters duster med gatubrunnar. Det gör faktiskt vansinnigt ont.

Lägg förövrigt också märke till bilden ovan, som är tagen sådär en timme efter incidenten, där någon har försökt kamoflera gatubrunnen! Alternativt är det en variant av varningssystem. 

Så besöker någon av läsarna Edinets någon gång, kliv aldrig på gatubrunnarna!

...För säkerhets skull skall vi väl inflika att skadan aldrig blev allvarlig, vilket konstaterades efter att ha blivit undersökt av Moldavien egna kändisdoktor. Behandla såret med zeljonka och allt blir bra, löd instruktionerna.

Inga kommentarer: