2 oktober 2009

Kvalitetsmusik i västerled

Kära läsare, 

Tidigare i somras, när sommaren fortfarande var sommar och inte nån slags kall höst gjorde jag en resa. En unik på många sätt. Eder bloggare lämnade nämligen då det gamla trygga fina området med länder som en gång varit en del av sovjetunionen. Jag åkte nämligen västerut! Till EU-land! Till Rumänien!

Staden som besöktes var Iaşi i norra delen av landet. En väldigt trevlig stad på många vis, lite sådär europeiskt vacker. Typ som Frankrike, utan eiffeltorn. Att staden ifråga bara ligger 3½ timmars resa från den Moldaviska huvudstaden gör saken även bättre. 

Men denna kulturella huvudstad har inte bara besökts av mig, utan också av en av denna blogs gamla favoriter, som det har skrivits om både en och två gånger. Vi talar så klart om Basshunter! För det visade sig nämligen att även allas vår svenska stolthet även han besökt Iasi och gett en stor konsert i staden. Stort. Mycket stort.

Men tro ni inte att Basshunter bara är stor populär i Rumänien och Ryssland. Nej, ni kan vara lugna. För även i självaste Moldavien verkar han ha sin fans. Ty för någon vecka sedan gick jag in någon hemelektronikaffär i Chisinau, och vad hör jag där spelas? Jo, just det. Basehunter. Sjungandes. På svenska. Ja, alltså, musiken spelades i högtalarna i affären. Han var inte där själv och sjöng. Men ändå. Basshunter är uppenbarligen populär även i Moldavien.

Och som om inte det vore nog hade Moldavien besök av ett gäng amerikaner i somras. Ja, troligen en hel del. Men sju stycken var sådan som jag kom att spendera hela halva sommaren med, eftersom det var mitt jobb, om en säg. Men till saken. När jag en oskyldig söndagseftermiddag skumpar runt på en moldavisk väg, nånstans ute i obygden, vad hör jag då? Såklart, allas vår Basshunter slår till igen! Denna gång hade han rest i jänkarens iPod ändå från USA till Moldavien. Men nog var han här alltid.

...eller för att sammanfatta det, vem behöver IKEA när det finns Basshunter?

4 kommentarer:

Lina sa...

Hahaha! Alltså, kidsen brukade spela Basshunter för mig. På svenska! Helt absurd känsla. Och jag ställer mig frågan: Varför är den enda svenska musiken som nått Moldavien "Jag känner en bot(eh, stavning?)"? Totalt obegripligt. Och lite sorgligt i min prettovärld, haha. Imorgon åker jag till Gotland och pratar om Moldavien. Det du! ;) Hoppas du mår bra! Kramar/Lina

Hanna sa...

Hehe.. kul! Kan meddela att han även höll till i Ukraina när vi var där, men då var han engelskspråkig :)

Hanna R sa...

hahha! men det finns ju dendär moldaviska låten också, som slagit igenom (åtminstone i finland)... dendär "maiahii, maiahaa", vet du? har hört att den var från Moldavien iaf.

Erik Johansson sa...

Hanna R: Jo, vad jag förstått så var de som gjorde låten från Moldavien. Fast den version som blev populär i Sverige (och Finland med antar jag) var visst nån cover gjord av en rumänsk grupp.