31 augusti 2006

Eller en maräng?

Så har det blivit torsdag. Andra Torsdag i andra veckan av min femte vistelse i Ryssland. 2+2+5... Knappast bara jag som ser sambandet va?

Iallafall. Vad har hänt sedan sist?

Det beror ju lite på hur man ser på saken. Något sådär jättevettigt har väl inte direkt blivit uträttat, det skall medges. Mest bara glidit runt i värmen och sådär. Bor rätt skönt med en stor gård runt kokring med gräs och träd och sådant. Väldigt behagligt och förmodligen en av de få gröna områdena i trakten. Perfekt för att glida omkring i alltså. Eller varför inte sätta sig på en smal bänk vid ett bord för att lyssna på lite eftermiddagsjazz ur cd-spelaren, men sedan bli så trött att man
tvingas slå omkull sig på nämnda smala bänk. Går det med. Minnen från fornstora dagar kom upp, dagar när Erik var något mindre och försökte sova på de hårda smala träbänkarna på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm under de årliga
kongresserna. Ungefär så var det att ligga på denna hårda smala träbänk. Men solen sken och jag var trött och musiken var bra, så det var våldsamt skönt ändå. Och i bakgrunden ackampnjerades jag av hackspetten.

...Vilka naturbeskrvingar och grejor! Skulle kanske bli poet eller nåt. Nåja.

Idag var det annars så att vi hade en "pic-nic" för oss som är staff här i och omkring basen. Grillade korv och åt och drack. Trevligt. Speciellt när det blir rester kvar i kylskåpet efteråt. Enda jag kan klaga på där var väl de flitiga getingarna som var överallt.

Vad finns mer att säga, jo att jag häromdagen stötte på en affich närmare centrum. En stor reklampelare som gjorde reklam för nån band som hette "Lake of tears" och som skulle spela i Rostov framöver nån gång. Stod nån på affichen ocksåom Sverige.
Begrep inte riktigt vad dock. Så jag googlade på bandnamnet Lake of Tears och fann att det är ett svensk gothic-metal band!

Minsann. Allt enligt Wikipedia. Ett svenskt gotisk metallband som skall spela i Rostov. Där ser man!

Till avdelning småintressanta Rysslandsoberservationer torde kunna föras det jag var med om häromdagen. Eller kvällen var det nog. Var med en som tillfälligt hälsat på här för att köpa tågbiljett till Nizjnij Novgorod [Нижный Новгород]. En amerikan var det skall tilläggas. Som talade klart bristfällig ryska. Men iallafall, det gick inte så bra så en ryss fick komma till undsättning till sisst, men det var inte det som var det intressanta. Utan det var det här med servicen och hur få reda på om tåg går och när de går och sådär. Då kan man gå till luckan där man köper biljett, men där svarar de i princip bara på direkta frågor i stil med "finns det plats på tåget den valfrit datum, till den och den staden". Och får till svar nej eller ja. MEN då har de så finurligt att vill man få veta nåt mer utförligt, typ vilka tåg som går, hur man kan åka istället, vad de kostar etc etc. Går man till en annan lucka. Där kan de berätta för en sådana saker, knappast vänligt, men man får
iallafall reda på det man vill. Men det kostar såklart. Sitter en lista med priser brevid, och just få upplysningar om avgånger och dylikt kostar 15 rubel (dela det på fyra och få det i kronor). Så kan man ju också göra förstås. Och så klagar folk på SJ...

På väderfronten inte mycket nytt dock. Kom reng för första gången i förrgår, tisdag. Åska och dunder och en rejäl skur. Efter det sjönk temperaturen till behagliga 25-26 grader ungefär. Höll i sig till igår då det var riktigt skönt och ungefär samma
temperatur. Men idag var det slut med det och stekhettan tillbaka, och säkert närmare 35 i skuggan. Var den skuggan nu fanns, för molnen...eh...skuggar, med sin frånvaro för det mesta.

En till notering: Frisbee (som ju verkligen är svenska) heter på ryska "Letátjnaja tarélka" [Летачная тарелка], ordagrant översätt "Flyglig (dvs. adjektivform av flyga) tallrik". Logiskt på nåt sätt.

Ungefär det har jag att berätta så långt. Det börjar dock dra ihop sig för lite mer vettiga grejor att hända. Men det återkommer vi till då.

Tills vidare önskar vi läsarna en trevlig helg och på återhörandes!

3 kommentarer:

Anonym sa...

OBS!
Det stavas
Нижний Новгород
Летающая тарелка

Anonym sa...

I Örebro är det bara 24-25 grader den 1 sept. Skönt!
mor

Ebermann sa...

Anonymous: Vi tackar för rättelsen! Skyller på att jag var trött när jag skrev det och halvt om halvt chansade... Fast talriken uttalas verkligen inte sådär.