31 mars 2007

Säg Sjasjlik!

Kretensare, Ruser, Svennar - God Lördag!

Drog i väg en hel vecka utan post, en vecka som jag hade hoppats hinna skicka ut en hel bunt poster. Men så kan det gå.

Det är ju som så att det finns vissa saker att klara ut, sådant som hänger kvar från Ukraina och Vitryssland. Viktiga saker som bör komma alla, eventuella, läsare till del. Jag gpår ut hårt och dedikerar denna post till snabbmaten! Precis som att en trevlig sak så här års är alla julkort man får, är alla intressanta matupplevelser en annan. Dels de gamla bekanta såsom McDonalds, men även uppstickare såsom Rosticks och lokala delikatesser såsom Shaurma [Шаурма].

Först en liten summering: Erik besökte i Ukraina och Vitryssland totalt:

5 McDondalsrestatunger - Jalta, Simferopol, Kiev och två i Minsk.
1 Rosticksrestaurang - Minsk
och ätit Shaurmor från 6 olika ställen - Jalta, Minsk, Charkov (Ukraina) och tre ställen i Simferopol

McDonalds vet väl alla vad är men vad de andra är kan kanske behövas redas ut. Shaurma är, som en annan blogg på internetsen beskrev det;

"Shaurma är som en mix mellan kebab och tunnbrödrulle, köttet som sitter på en snurrande stång har en kryddning som är annorlunda mot den som är på kebab..."

Annars så, tänk er sådant där tunnt bröd man rulla ihop för att äta Tacos på svenskt vis. Där har vi brödet. Köttet är beskrivet ovan. Sedan fylls rullen i övrigt med allehanda sås och grönsaker. Smetana (som gräddfil fast annorlunda), kanske lite morötter, och paprika och lite andra sådana där prylar, ungefär som i en rullkebab.

Rosticks och sin sida är lite som KFC, Kentucky Fried Chicken, fast i rysk tappning. Mycket kyckligbasserad snabbmat, men även ryska grejor såsom borsjtj, pelmeni och blinnier. Fast i McDonalds-intriör om en säg. Läs mer här: http://moscowcity.com/restaurants/74.htm

Vad är bäst? Vad smakade dålig? Vad att undvika? Vad lär vi oss av denna snabbmatsrabbling undrar vän av ordning. Läs vidare:

Sharuma kan fås på många ställen och i lite olika utföranden. Den klart bästa Shaurman fick jag mig dock en sen eftermiddag i Jalta. En 10 grivnas-Shaurma som förvisso var både dyrare och mindre än de andra, men samtidigt den allra bästa. Jag provade också en Rosticks-variant av Shaurman som inte var dålig heller, men Shaurma är och förblir nog något som blir bäst från mindre stånd och vagnar.

Hamburgare har ätits på McDonalds. Att kora någon vinnare av de olika donkorna är inte helt lätt. Men jag tror ändå vi får säga att Simferopol vann. Inte för att de var så mycket annorlunda där, men för att vara en sån trälig stad var McDonalds oväntat bra. Ett hederomnämnade till McDonals i Jalta dock. Första gången jag sett en äldre farbror, 60+ och tant i samma ålder jobba på en McDonaldsrestaturang...

Utanför tävlan med värt att nämna...
är Rosticks och deras Sjasjlik [шашлик]. Ungefär som ett grillspett kan man säga. Mycket välsmakande, smakar som kyckling! Erik slår ett slag för Rosticks och ser gärna att de kommer till Rostov... Eller Sverige.

Efter denna djupdykning i snabbmat återstår en post om tågen, sedan kan vi lägga Ukraina och Vitryssland till handlingarna och koncentrera oss på nuet. Rostov blir ju som bekant aldrig långtråkigt.

Tackar för visat intresse, och säger på återläsande inom kort!


7 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

ну и зануда ж ты, брателла, юмора ни на грош
неужели шведы все такие? ужас просто

Torben sa...

Hejsan Erik!

Glæder mig til at møde dig i Rostov i maj! Jeg kommer for at undervise i DTSen fra 14.-19.maj, hvis alt går i orden med visum!

Vi ses!

Hej då!

Torben - www.torbenriisjensen.blogspot.com og www.riisjensen.dk/torben

Maja sa...

Jag blir alltid lika glad när jag ser ett nytt inlägg på din blogg. Du brukar rädda mina tråkiga jobbtimmar i receptionen. Tack för det. Följer med spänning din resa som verkar vara helt fantastisk. Min Rysslandresa var allt för kort. Bara en vecka. Men jag hoppas att jag snart ska få åka dit igen. Du är väldigt duktig på att skriva. Så fortsätt med det! /M

Anonym sa...

Hej!

Läste med intresse Din Blogg och hoppas vi kan få anledning att träffas i Rostov i framtiden.

Ett par svenskar är på väg att slå läger vid Dons stränder, så det är bara att höra av Dig om Du har lust att hålla svenska språket vid liv :)

Mvh,
Mats Strandberg

mats.strandberg@memo.ikea.com

Anonym sa...

Har du slutat blogga? Tråkigt i så fall!

Svaevaren sa...

Instämmer med föregående! Mera om Ryssland! Spännande!