15 april 2009

Moldavien-extra 12

Trodde inte jag skulle skriva något mer om valet på denna blogg, men kan inte låta bli nu när jag ser att nyheter härifrån återigen når Sverige. I detta fall SvD och Dagen.

Det är alltså så att rösterna skall räknas om, men oppositionen säger att allt är fusk ändå. Typ.

Igår visade även den moldaviska TV-kanalen NIT, som är den klar regeringsvänliga av de moldaviska tv-kanalerna, en dokumentär. Eller egentligen började sändningen med att de visade 10-15 minuter av amatörvideor som tagits under kravallerna, den 7e, för dryga vecka sedan.

Intressanta bilder där man även fick se innifrån parlamentetet och presidentbyggnaden. Givetvis visades det endast hur våldsamma och hemska demonstranterna var, ingenting om fredliga demonstrationer som också pågick. Var även el del videobilder där man fick se barn i 12-årsåldern maskerade och kastandes sten, mannen bakom kameran frågade varför de var där: "För att eh... få bort..eh..kommunisterna", var svaret. Varför de var dåliga, det visste barnen inte, men bort skulle de. Och visst förekom det en del sådant, barn och ungdomar som slogs utan att nog ens veta varför. Men samtidigt skall det också påpekas att det är helt i linje med vad kommunisterna vill framhäva, att allt handlade om huliganism och hur demonstranter även utnyttjar barn.

Efter detta kom sedan dokumentären som hette "Attacken mot Moldavien". Och den gick ut på att, ackomanjerat av spännande musik, avslöja att det var oppositonen i allmänhet och Liberal-Demokratiska partiet i synnerhet som låg bakom allting. Det var de som uppviglade till protesterna, det var de som hade planerat allt. Utförligt och långt i förväg. Några intervjuer eller liknande förekom aldrig, utan det var bilder som sades visa partiföreträdare för oppositioen före under och efter protesterna. Nog för att bevisa hur skyldiga de är.

Och givetvis var filmen på ryska, inte rumänska.

I övrigt verkar just röstomräkningen oroa en del människor. Inte för att resultatets skull, utanför vad som skall ske om resultatet blir offentligt. Blir det upplopp och kraveller igen. Om de finns anledning att oroa sig för det har jag ingen uppfattning om, men det är ändå intressant att höra. Det verkar som att även många som röstade mot kommunisterna tycker att det viktiga nu är att allt blir som vanligt igen, vardagen kan komma tillbaka och det blir lugnt och stabilt i landet. Det som fortfarande mest av allt upprör de människor jag träffat är kostnaderna för kravellerna; de ca 225 miljoner kronerna, var skall de komma ifrån? Den frågan verkar långt viktigare, än huruvida det förekom fusk i valet. För vilka politker vi än har, kommer de ju fuska, det tycks alla vara överens om.

Se även Lars Bokanders senaste blogpost som tangerar samma ämne.

2 kommentarer:

larsbokander sa...

Javisst är det konstigaste nu den starka viljan till förträngning. Typ: det tar vi nästa val - nu firar vi påsk. Jag tror också folk är rätt skraja efter att två unga män dött under "mystiska" omständigheter, och många fortfarande sitter i finkan. Går man ut och protesterar nu finns en ej obetydlig risk att hamna i en minibuss och dumpas senare på natten utanför akuten.

Erik Johansson sa...

Ja, det är lite märkligt. Förstod jag Voronin rätt på nyheterna (hos NIT, propagandakanalen) ikväll så var hans budskap också det att nu skall vi ha påsk, och inte tjafsa om demokrati och sådant.