8 april 2009

Val-extra 4

Ett avslutadne inlägg idag om hur läget var för någon timme sedan i stan.

Och i stort var det som tidigare på dagen, fast med mer folk. Oppositionsledare håller tal, folk omväxlande jublar och buar. Talkörer som ekar mellan husen. Rumänska flaggor, någon håller upp en banderoll om Bessarabien. Namnet på MOldavien när det var en del av stor-Rumänien. Nästan alla demonstranter bär röd-blå-gul-färgad tygbit de binder runt handleden, fäster på jackan eller ryggsäcken. Får mig att tänka på i Kiev för drygt fyra år sedan, när orange var färgen. Noterar också att inför valet hade Liberal-Demokraterna anammat färgen grönt. "Grönt åt Moldavien" stod det på deras afficher. Deras valarbetare bar gröna kläder. Att de vill spela på de färgade revolutionerna i tidigare fd. sovjet-länder kändes rätt uppenbart. Men de senaste dagarna har jag inte sett till något av det. Istället är det röd-gul-blått som alla försöker bär. Många gick omkring med en rumänsk flagga målad på kinden också, och någon tog det ett stod längre... (se bilderna).

Men trots att det var mycket folk på stan, alldeles framför regeringsbyggnaden var det lugnt och fredligt. Gatan var avspärrad och folk stod, kom och gick. Folk verkade träffa vänner, prata och ha det trevligt. Och den stora skillnaden mot igår; demonstranterna skanderade "Fără violenţă!" med jämna mellanrum. "Utan våld! Utan våld!" Några få tillfällen blev det lite oroligt längs fram där kravallpolisen stod. Några kastade några flaskor. Omedelbart började demonstranterna skandera "Utan våld! Utan våld!". Det gjorde de inte igår. Även om de nog inte sympatiserade med våldssamheterna tycktes de flesta inte heller direkt ta avstånd, utan mest bara konstatera att jo, det är våldsamt. Det är nog inte så bra. Men ändå demonstrerade man tillsammans med de som brukade våld. En klar skillnad alltså! En förklaring kan vara att många av de från igår nu sitter fängslade, vilket DN skriver om.

Lars Bokander har också skrivit om dagens demonstrationer. Han tar bland annat upp de teorier som cirkulerar, varför upploppeni hände igår.

Det var alltså läget när jag lämnade centrum vid halvsju-tiden på kvällen lokal tid idag tisdag.

Och nu på kvällen nåddes jag av spam-medelanden på ICQ som skickas runt, ett medelande på rumänska om att alla skall sluta upp på torget och med fredliga medel vinna kampen mot kommunisterna. Ett försök att mobilisera kanske.

Bilder från i kväll:


Inga kommentarer: