9 april 2009

Val-extra 5

Chisinau har just vaknat upp till den fjärde dagen efter valet. Andra dagen efter kravallerna. Och lagom till det tycks händelserna fallit i total glömska hos svenska medier. Har de något uppe är det TTs artikel från igår, som talar om den spända morgonen (som snarast verkade ko-lugn här på plats), se t.ex. Aftonbladets artikel.

Men på gatorna nu på morgonen är allting lugnt. Mycket lugnt. De poliser som trots allt fanns ute igår, vaktandes presidentbyggnad och regeringsbyggnaden, är nu helt borta. Det enda som egentligen vittnar om att någon hänt är de krossade rutorna på presidentbyggnaden, och de sotiga väggarna på parlamentet. I övrigt syns ingen polis till, mer än trafikpolisen som alltid finns ute. Inga folksamlingar, inga demonstrationer. Ingenting.

Träffade på morgonen också några ryskspråkiga bekanta, de är i 50-60-års åldern allihop. De var helt övertygade om att allt det som hänt var orsakat av Rumänien, för det hade de hört på nyheterna igår. "Se vad de gör, våra rumänska bröder!" var deras kommentar. De pratade vidare om att skulle det bli nyval skulle kommunisterna inte får 50% som i söndags, utan snarare 70%, som en reaktion på allt som hänt. Folk kommer rösta på kommunisterna, inte för att de nödvändigtvis gillar dem, men folk vill ha lugn och ro, och det kan kommunisterna ge dem. Med nationalisterna (eller liberalerna som de ibland kallas), det vill säga oppositionen, blir det bara mer av det som varit de senaste dagarna. Och även om deras bild av läget är svårt ensidig, för nyheterna de ser de på den stora statsstyrde tv-kanalen som gärna visar regeringens bild av vad som skett, ligger det nog en del i deras analys. De som vunnit på oroligheterna hittils är just kommunisterna.

Kommunisterna tycks alltså ha vunnit propagandekriget. I Moldavien, vill säga. Men oppositionen har utlovat nya protester idag, så det finns nog anledning att fortsätta rapporteringen.

Inga kommentarer: