17 april 2009

Val-extra 13

Så då på självaste långfredagen dyker Moldavien upp i svenska medier igen, bland annat i Svd, Sydsvenskan och Dagen Det är nämligen så att resultatet av de omräknade valresultatet skall offentligengöras idag, och tydligen skall förhandsuppgifter säga att det inte blir någon förändring av antal mandat i parlamentet. Vilket nog ingen hade trott heller. Och den försonande effekt kommunisterna hade hoppats på uteblev nog när oppositionen bojkottade omräkningen då de menade att allt var fusk ändå.

Nu är väl frågan om det kommer bli några fler demonstrationer efter detta. Som har skrivts här redan har de flesta fullt upp med att fira påsk nu, så frågan är om denna typ av politiska förvecklingar skall få störa påskhelgen. Å andra sidan firar den rumänsk-ortodoxa kyrkan påsk enligt västlig kalender, och med tanke på hur pro-rumänska protesterna var kanske de även firade påsk förra veckan?

Intressant att notera också att presidenten, enligt rykten som jag förvisso inte sett bekräftade men som många moldaver "visst att var sanna", beordrat att frige de demonstranter som gripits i samband med upploppen. Detta då det inte var deras fel, utan ansvaret ligger på de som berordrade upploppen. Det vill säga Rumänien, om man får tro kommunisterna.

Vidare hörde jag rykten om att studiebidrag inte skall betalas ut till studenter i skolor som hade elver medverkande i upploppen. Alltså inte bara de gripna, utan alla elever skall detta gälla. Dock bara en månad. Huruvida det verkligen är sant vet jag inte, men de moldaver jag träffade hade hört om det och höll det för sanning.

Slutligen kan vi notera att reparationerna vid presidentpalatset inletts, och att reperationerna tycks sträcka sig betydligt länge än att vara reparera det som blev skadat. Klokt att göra allt när man ändå är igång, eller använder man förstörelsen som ursäkt för att slösa pengar på ett skrytbygge? Det verkar bero på vem man frågar. Men byggs om görs det.

Inga kommentarer: