8 april 2009

Val-extra 2

Morgonen efter. Igår var stan full av tusentals demonstranter och/eller våldsverkare.
Parlamentet brann, presidentbyggnaden ockuperad. Ingen polis som gjorde något. Eller kunde göra något. På tacket vajade den Rumänska- och EU-flaggan jämte den Moldaviska. Det DN talar om som "uppgifter säger" kan jag alltså bekräfta.

I morse däremot. Knappt ett spår av händelserna! På presidentbyggnadens tak syns endast den Moldaviska flaggan. Kravellpolis stod utanför presidentbyggnaden, precis som DN rapporterade sent igår kväll, men de verkade väldigt lugna. Stod lite lojt med hjälmen på sned och sköldarna vilandes mot marken. Mellan varven kom folk och gav små presenter, vilket tyder på att de våldsamma demonstrationerna igår inte var så väldigt populära.

Vid Parlamentsbyggnaden syntes lite polis innuti, men framför ingången var det ett 50-tal människor som stod och beskådade förödelsen. På gräsmattan utanför låg hel och halvbrända dokument, tidningar tv-apparater, datorer, möbler, krossat glas och allmänt bråte. Städningen var i full gång. Syntes lite kostymklätt folk gå omkring där inne och inspektera vad som hänt. Längs med vissa delar av väggen var den vita fasaden svart av sot från gårdagen brand. Vissa rum syntes helt utbrända.

Men i övrigt, inte ett spår av det som hände igår. Bussar och biltrafik gick precis som vanligt. Bortset från alldeles utanför president- och parlamentsbyggaden syntes ingenting alls av det som hänt.

Och när jag träffar en ryskspråkig vän blir klyftan återigen tydlig. Hon hade ingen som helst förståelse ens för de fredliga demonstrationerna. "Kommunisterna vann, så vad kan de göra åt saken" lät det. För demonstratinerna igår var, som jag påpekade i förra poste, minst lika mycket mellan rumänskspråkiga och ryskspråkiga som mellan liberaler och kommunister. I synnerhet som kommunisterna knappast är kommunister och liberalerna inte är vidare liberala.

Frågan jag ställer mig är vad som hänt med allt folk från igår? Slog polisen till i natt brutalt? Eller upplöstes de fredliga demonstrationerna av sig själv när natten kom och polisen hade bara några få av de våldsamma att slå ner när de återtog presidentbyggnaden och parlamentet?

Läser och hör rykten om att nu demonstrationer väntas idag. Tills vidare lite bilder från 9-tiden lokal tid i morse, från hur läget såg ut då
Inga kommentarer: